Co podać na weselny obiad?
Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, jak niełatwe bywa dokonywanie wyborów związanych z planowanym weselem. Jedną z trudności, która czeka przyszłą parę młodą, jest decyzja dotycząca menu weselnego. Mając to na uwadze, w dalszej części tego wpisu odpowiemy na pytanie: co podać na weselny obiad? Skupimy się na tym, jakie dania sprawdzają się na weselach.
Jakie dania sprawdzają się na uroczystościach weselnych?
Wymienić można kilka potraw, bez których trudno wyobrazić sobie tradycyjne polskie wesele. Ważne są przede wszystkim przystawki. Do popularniejszych dań tego typu należą między innymi śledzie na ostro, śledzie po góralsku, półmiski wędlin, półmiski serów regionalnych, rozmaite sałatki – sałatka jarzynowa, z kurczaka lub inna czy galaretki wieprzowe podawane z octem.
W menu weselnym nie może zabraknąć zupy, na przykład rosołu z makaronem, żurku z białą kiełbasą, kwaśnicy, zupy borowikowej czy kremu pomidorowego z grzankami. Po zupie przyjdzie czas na dania główne: rolady śląskie, pieczeń rzymską, kotlety de volaille, kotlety z piersi kurczaka, schab po litewsku, pstrąga, pieczone udka z kurczaka, szaszłyki drobiowe lub inne potrawy idealnie na wesele.
Czego jeszcze nie może zabraknąć w menu weselnym?
Nie można zapomnieć również o dodatkach do mięs i ryb, takich jak ziemniaki opiekane, ziemniaki purre, frytki, kluski śląskie oraz surówki. Na weselnym obiedzie podawane są także desery, na przykład lody z bitą śmietaną, owocami i polewą czy szarlotka na ciepło z lodami. Poza tym należy pamiętać o różnego rodzaju napojach.
Drodzy Państwo, pamiętajcie jednak, by rozważnie wybierać menu na wesele – biorąc przy tym pod uwagę niezbędną liczbę potraw, charakter uroczystości, a także ewentualne wykluczenia w diecie zaproszonych na wesele gości.